Welcome
Waste - Feb 2022
Waste - Jan 2022
Ranking Malaysia UIGMWUR 2021
eBuletin Bil122021
eBuletin Bil1/2021
Operasi RPPS - PPN
RPPS
{"visible_panels":"10","width":"2200","height":"300","orientation":"horizontal","panel_distance":"0","max_openedaccordion_size":"80%","open_panel_on":"hover","shadow":"true","autoplay":"true","mouse_wheel":"false"}

Projek perintis Eco Trap: Innovative Low-Cost Solid Waste Removal on River Surface

 

Date:
26 NOVEMBER 2020

Place/Venue:
Pekan Panchor, Pagoh

Participant:
UTHM-SWM Environment

Description:
Syabas kepada pelajar dan pensyarah dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Awam, UTHM Pagoh yang telah berjaya mengumpulkan kira kira 150 kilogram sisa domestik dan kitar semula yang berlangsung di Pekan Panchor, Pagoh baru-baru ini.

Projek perintis Eco Trap: Innovative Low-Cost Solid Waste Removal on River Surface ini adalah hasil kerjasama antara UTHM dan SWM bagi mendidik masyarakat dan menggalakkan sikap bertanggungjawab tentang betapa pentingnya usaha penjagaan alam sekitar terutamanya dalam menjaga sungai dan saliran daripada pembuangan sisa yang tidak terkawal. Antara punca dikenalpasti adalah sikap masyarakat yang tinggal berhampiran tebing sungai dan pekerja industri warga asing.

Justeru itu, kerjasama yang sedia terjalin sememangnya memberi manafaat masyarakat bagi melestarikan alam sekitar dengan kaedah pengurusan sisa pepejal yang betul dan dapat memastikan keselesaan hidup dalam suasana kondusif dan harmoni.

#swmenvironment
#hargaialamsekitar
#muarbersih