Welcome
Waste - Feb 2022
Waste - Jan 2022
Ranking Malaysia UIGMWUR 2021
eBuletin Bil122021
eBuletin Bil1/2021
Operasi RPPS - PPN
RPPS
{"visible_panels":"10","width":"2200","height":"300","orientation":"horizontal","panel_distance":"0","max_openedaccordion_size":"80%","open_panel_on":"hover","shadow":"true","autoplay":"true","mouse_wheel":"false"}

Happy World Environment Day 2021

Date:
5 Jun 2021 (Sabtu)

 

Description:

Sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia disambut pada 5 Jun setiap tahun dengan tema “Pemuliharaan Ekosistem”. Tema Hari Alam Sekitar Sedunia akan ditetapkan oleh United Nations Environment Programme (UNEP).

Hari Alam Sekitar Sedunia disambut bermula pada tahun 1972 dan telah berkembang menjadi sambutan utama seluruh dunia dengan pembabitan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam meningkatkan tahap kesedaran masyarakat dunia terhadap isu alam sekitar serta mempertingkatkan tindakan dan penglibatan terhadap perubahan alam sekitar.

Hari Alam Sekitar merupakan hari untuk semua orang, iaitu ia memberi peluang kepada semua pihak untuk mengambil bahagian dalam tindakan sejagat bagi menggalakkan perlindungan terhadap iklim, menggunakan sumber dengan lestari serta mengamalkan gaya hidup yang mesra alam.

Maklumat lanjut mengenai Hari Alam Sekitar Sedunia boleh dirujuk menerusi pautan www.unep.org/